قالی دستباف از گذشته تا به حال نزد ایرانیان از اهمیت بالایی برخوردار بوده اما با گذشت زمان عموم مردم در خرید فرش به سراغ فرش های ماشینی رفتند ، چرا که قیمت فرش ماشینی از فرش دستباف پایین تر و از نقش و نگار های بروزتری برخوردار است . با این وجود قالی ماشینی رغیبی برای فرش دستباف به حساب می آید و علاقمندان بسیاری دارد . انتخاب بهترین فرش ماشینی مهم ترین نکته در خرید است که در ادامه این مطالب توضیحاتی در رابطه با این موضوع داده شده است ، با ما همراه شوید:
در موقع خريد فرش ماشینی بدون روي دربايستی و ملاحظه كاری از فروشنده بخواهيد تا تمام فرشهايی كه در فرم و اندازه دلخواه شما است نشان بدهد و يا اصطلاحاً ورق بزند تا از ميان آنها بتوانيد چند تخته فرش را كه بيشتر به سليقه و نظر شما نزديك است انتخاب كنيد.
فرش را از نظر كيفيت پرزهای آن نيز بايد مورد بررسی قرار داد. پرز فرش بايد با دوام، درخشان و انعطاف پذير باشد فرشهای با پرز نرم نسبت به فرش های با پرز ضخيم دوام كمتری دارند و همچنين تمايل بيشتری به جذب گرد و خاك داشته و مانند فرش های با پرز خشن نيز تميز نمی شوند.
شايد مهم ترين عاملی كه در انتخاب فرش بايد مورد توجه قرار گيرد بافت آن است. برای بررسی چگونگي بافت فرش بهتر است آن را از قسمت پشت مورد مطالعه قرار دهيد چون در پشت فرش كيفيت بافت مشخص تر است . با مطالعه پشت فرش به بسياری از نكات آگاهی خواهيد يافت كه با بررسی رويه فرش ماشینی امكان آن ميسر نيست از قبيل تعداد گرهها ، نحوه تراكم و كوبيدگی پودها و همچنين يكنواختی طرح ، شمارش دقيق گرهها در واحد سطح را به كمک ذرهبيني كه به يك قاب مدرج به واحدهاي اندازهگيري ( سانتيمتر - اينچ ) متصل شده است ميتوان انجام داد.
با اين وسيله تعداد گرهها را در عرض و طول يك قاب جداگانه بشماريد و در يكديگر ضرب نماييد تا تعداد گرههاي موجود در واحد سطح فرش به دست آيد. ولي در اين كار نهايت دقت بايد معمول شود چه اختلاف شمارش يك و يا دو گره نتايج بسيار غلطي را در محاسبه كلي ارائه خواهد داد. براي صحت بيشتر محاسبه بهتر است شمارش گرهها را در چند نقطه مختلف فرش انجام داده و معدل آنها را ملاك محاسبه قرار دهيد ( تراكم قسمتهاي پايين فرش معمولاً بيشتر از قسمتهاي بالايي آن است ) . در مورد بافت فرش توجه داشته باشيد كه پود فرشهای يک پوده هيچ گاه به چشم نميخورد و تنها در فرش های دو پوده و بيشتر است كه بعضاً در پشت فرش امتداد پودها ديده ميشوند و هرگاه رديف های بافته شده بهتر كوبيده شده باشند پودها كمتر ديده ميشوند.
رعايت برخي اصول در رابطه با انتخاب فرش در دكوراسيون ، علاوه بر آنكه نشانگر ذوق و سليقه خريدار است در دوام و پاكيزگي و نمود هرچه بيشتر فرش نيز تاثير انكار ناپذيری دارد . در اين ارتباط بايد عوامل رنگ ، بافت و طرح فرش را مورد توجه قرار داد به عنوان مثال فرش های كم دوام ، ظريف ، ابريشمي ، قديمي و عتيقه و يا زمينه روشن را نبايد در اطاق نشيمن ، نهارخوری و اطاقهاي كودكان قرار داد . محلهای مناسب براي اين گونه فرش ها معمولاً اطاقهاي پذيرايي ، خواب، كتابخانه و به طور كلي مكان های كم رفت و آمد ميباشد . فرش اطاق نهارخوری بايد به اندازهای باشد كه پايه های صندلی های مستقر در اطراف ميز نهارخوری كاملاً بر روي آن قرار گيرد.
به عبارتي ديگر ابعاد فرش بايد از هر طرف حداقل 60 تا 70 سانتيمتر بزرگتر از اندازههاي ميز نهارخوري باشد. در سالنهاي پذيرايي فرش مقابل مبلها و كاناپه را به اندازهاي انتخاب ميكنند كه ضمن پوشش مساحت مور نظر مقداري از سطح آن نيز زير پايههاي مبلها و كاناپه قرار گيرد.
توصيه ای ديگر در اين مورد داريم و آن اين است كه هيچگاه مساحت مقابل كاناپه و مبل ها را با يک جفت قاليچه مفروش ننماييد كه از نقطه نظر زيبايي تاثير نامطلوب و ناخوشايندي دارد . به جاي مفروش نمودن اطاق خواب با يك تخته فرش ماشینی بزرگ كه اجباراً قسمتهايي از آن زير تخت خواب ميرود توصيه ميشود از چند تخته قاليچه كوچک و پاتختي ترجيحاً رنگهاي روشن استفاده شود.
عامل طرح در انتخاب فرش براي مكان هاي مورد نظر نيز از اهميت ويژهاي برخوردار است به عنوان چند اصل كلي ميتوان گفت كه در منازل و محلهايي كه با مبلمان استيل و تزئين شده باشند. طرحهاي گلدار و همچنين فرشهايي با طرحهاي هندسي و در آپارتمان ها و ساختمانهايي كه مبلمان آنها از نوع مدرن است فرش هايي با طرح های هندسي و شاخه شكسته جلوه و زيبايي بيشتري دارند . فرش هاي ترنج دار در سالن هاي پذيرايي و در محلهايي كه نقش ترنج آن در معرض ديد كامل باشد و قالي های با نقش سرتاسری و يا خنثي در سالن های نهارخوري و پذيرايي و نشيمن و كتابخانه منظره بهتري دارند.