در اين مقاله به برسي صنعت فرش ماشيني و تاريخچه صنعت فرش ماشيني در ايران مي پردازيم و شما عزیزان را با سهم صادرات ایران در فرش ماشینی آشنا یم کنیم.
صنعت بافت فرش ماشيني 50 سال پيش وارد عرصه قالي بافي شد و افراد زيادي در همين راستا مشغول به کار شدند . به طوري که کشور ايران جايگاه بزرگي در توليد فرش و فرش ايراني دارد . به دليل سرعت در توليد فرش ماشيني و ارزان بودن مواد اوليه ، قيمت فرش ماشيني ارزان تر از قيمت فرش دستباف است . از همين رو فرش ماشيني با استقبال چشمگيري از مردم و خريداران فرش روبرو شد و بازار بسيار گسترده اي را به خود نسبت داد . توليد انبوه فرش هاي ماشيني از دهه شصت آغاز شد و کارخانه هاي بسيار بزرگي جهت توليد و بافت فرش ماشيني آغاز به کار کردند و در کوتاه ترين زمان رغيب فرش دستباف شدند و توانستند جايگاهي ويژه را در صنعت تار و پود قالي باز کنند .
اولين فرش ماشيني ايران در ابتداي دهه 50 و در کارخانه مخمل و ابريشم کاشان توسط ماشين هاي مخمل بافي و با الياف مصنوعي براق و با ارتفاع نخ خاب نسبتا کوتاه بافته و وارد بازار فرش شد . در همان زمان فرش هايي با همين مشخصات و تا حدودي باکيفيت تر به اسم فرش ماشيني بلژيکي وارد کشور شدند و سليقه ايراني را با پديده فرش ماشيني آشنا کردند . به دليل استقبال چشمگير مردم از فرش ماشيني ، صاحبان گروه صنعتي بهشهر که از کارخانه داران و سرمايه گذاران خوشنام کشور بودند ، اقدام به تاسيس کارخانه بسيار بزرگ و شرکتي به نام شرکت صنايع فرش کاشان کردند و نخستين ريشه ها بر تار و پود فرش ماشيني زده شده و اولين محصول اين شرکت در سال 1353به بازار عرضه شد . با گذشت زمان شرکت ها و کارخانه هاي بزرگي توسط ارگان هاي دولتي و شخصي پديدار و شروع به کار کردند.
در بين 9 هزار واحد صنعتي بافندگي و نساجي در کشور ايران ، بيش از 1200 واحد يعني حدود 13% داراي پروانه بهره برداري براي توليد فرش ماشيني هستند که حدود 1000 واحد آن در شهرستان کاشان و آران و بيدگل مشغول به کارند . اين امر نشان دهنده توسعه مناسب صنعت بافندگي در کشور است که منطقه کاشان را به پايتخت فرش و شهر فرش ماشيني تبديل کرده است . در نتيجه شهر کاشان بزرگ ترين توليد کننده فرش ماشيني نه تنها در ايران بلکه در کل خاور ميانه است و با توليدات خود جايگاه بزرگ و ويژه اي را در جهان به خود نسبت داده.
وضعيت توليد ، فروش و صادرات فرش ماشيني در ايران به ويژه درکاشان به چه شکل است؟ کشور ايران رتبه پنجم در صادرات فرش ماشيني را دارد و سالانه حدود 85 ميليون متر مکعب از انواع فرش ماشيني در ايران توليد مي شود که از آن 75% صرف مصارف داخلي و 25% باقيمانده به بيش از 30 کشور دنيا صادر مي شود . سهم شهرستان کاشان در صادرات فرش ماشيني به خارج از کشور حدود 75% است . بنابر اين مي توان گفت کاشان يکي از قطب هاي بزرگ در توليد و صادرات فرش ماشيني در جهان است.
از بين 300 هزار نفري که مشغول به کار در مراکز نساجي کشور هستند ، حدود 31 هزار نفر يعني 10 درصد در اين بخش فعاليت مي کنند و اين رشته صنعتي با صادراتي سالانه 350 ميليون دلار اندکي بيش از صادرات 40% مجموع صادرات اين صنعت را به خود اختصاص داده . به عبارتي ديگر رشته صنعتي فرش ماشيني با سهم 13 درصدي از واحد هاي نساجي و سهم ??درصدي از اشتغال اين صنعت، داراي سهم ??درصدي در صادرات و ارزآوري است که نشان از موقعيت ممتاز و پيشتاز آن در بين صنايع نساجي دارد.
از بزرگ ترین تولید کننده های فرش ماشینی در کشور ایران می توان به : فرش قیطران ، فرش زمرد ، فرش پاتریس ، فرش نیاوران ، فرش اسپادانا ، فرش پایتخت ، فرش یلدای کویر کاشان و ... اشاره کرد .
فرش هانی تولید کننده و عرضه کننده مستقیم فرش ماشینی از بزرگ ترین شرکت ها و تولید کننده های فرش می باشد و فرش ماشینی به قیمت کارخانه با بالاترین درجه کیفی با ارسال رایگان و پرداخت وجه فرش درب منزل به مشتریان و هم میهنان عزیز در هرکجای ایران عرضه می کند . جهت بازدید از وبسایت هانی و مشاهده طرح و نقش های فرش و همچنین آشنایی با قیمت فرش ماشینی کاشان وارد صفحه اصلی وبسایت شوید.